Zorro ontmoet Zappa

Toen ik tien jaar was, had ik een vriendinnetje dat Francientje heette. Door haar ben ik geïnteresseerd geraakt in de muziek en persoonlijkheid van de Amerikaanse componist en vrijdenker Frank Zappa. Dat ging als volgt.

Samen gingen we naar een feestje in het buurtcentrum ‘Aen de Wan’ in Maastricht-zuidoost. Het was waarschijnlijk tijdens carnaval, want ik kan geen andere reden bedenken waarom zij indianenkleren droeg en ik gekleed was als de in Engelse volzinnen sprekende Spanjaard Zorro.

We dansten samen om de misselijkheid, veroorzaakt door de sloten limonade en pakken koekjes, te verdrijven en kwamen al hossend langs een muurschildering. “Kijk, die heeft mijn broer gemaakt!”, zei Francientje. Het was een prachtig tafereel met destijds beroemde popmuzikanten als Keith Richards, Jimi Hendrix en James Last. Er was ook een gezicht te zien met een snor en een vierkant sikje, waaronder ‘Zappa’ stond. Ik vroeg aan Francientje: “Wat is dat, Zappa?” Zij stak haar vingertje in de lucht. “Dat is het waterschildpadje van mijn broer.”

Leave a Reply