Mag het licht uit?

lantaarnpaalAl twee jaar doet Rijkswaterstaat ’s nachts het licht uit op de autosnelweg. Dat levert een besparing op van zes ton per jaar en de maatregel heeft niet geleid tot meer verkeersongevallen. Soms is het vervelend dat het donker is, bijvoorbeeld op plaatsen waar aan de weg gewerkt moet worden.

Dan belt Rijkswaterstaat lokale aannemers die even het licht gaan aandoen. Die dienen rekeningen in en de hoogte daarvan was het afgelopen jaar twee miljoen. Rijkswaterstaat heeft aan die doofmaatregel dus geld verloren. Daarom gaan ze nu een geautomatiseerd systeem bouwen om het licht lokaal aan te kunnen doen. Dat moet medio dit jaar klaar zijn en het gaat acht ton kosten. Als alles goed gaat, zijn we dan na een paar jaar goedkoper uit met het licht uit.

Kan dit niet anders en beter? Waarom rekruteert Rijkswaterstaat niet gewoon een ploegje van tien werkloze koeriers die ’s nachts kunnen uitrukken als ergens het licht aan moet? Met tien man bestrijk je het ganse land en wat kosten tegenwoordig nou tien salarisjes?

Leave a Reply