Het onderspit

NeandermansIn 1996 zijn paleonthologen erachter gekomen dat wij niet afstammen van de Neanderthaler-mens. De Neanderthalers waren eerder in Europa dan onze voorouders die later uit Afrika naar Europa migreerden. Onze voorouders waren veel slimmer dan de domme Neanderthaler, die minder goed kon jagen. Daarom dolf de Neanderthaler het onderspit.

Gisteren zag ik daarover een documentaire waarin werd nagespeeld hoe Neandermans door onze voorouders werd uitgemoord. Dat proces was mooi gedramatiseerd. De Neanderthalers hadden langharige, dreadlock-achtige kapsels en een dom gezicht. Ze zaten met z’n vieren achter een everzwijn aan, maar slaagden er niet in het te vangen. Het zwijn verdween tussen de bosjes, terwijl zij verbaasd met hun speren in het niets hakten. Ineens verschenen ‘Moderne Mensen’ op het toneel: een soort Mel Gibsons die zenuwachtig springend zonder veel moeite het everzwijn wisten te pakken. Dat maakten ze dood en ze legden het even neer om daarna achter het groepje Neanderthalers aan te rennen. Ze gooiden speren naar hun kop, maar je zag geen bloed of gevechten. De commentaarstem zei dat de Neanderthalers zo werden uitgeroeid.

Als dit waar is, dan is dat behoorlijk erg. Ik kan daar nu, vijftigduizend jaar later, nog boos om worden. Waarom konden de Melgibsons niet gewoon aardig zijn tegen de Neanderthalers? Er was nog zoveel ruimte; genoeg om met z’n allen in te leven. Ze hadden gewoon kunnen samenwerken en een soort voorouder-liga kunnen vormen om voorkomende problemen op te lossen.

Als dat was gebeurd, had de wereld er anders uitgezien, denk ik. Dan waren we nu wellicht een stuk aardiger voor elkaar geweest, minder egoïstisch en meer genegen tot het sluiten van compromissen. Dan was het hier nog gezelliger geweest.

2 Responses to “Het onderspit”

  1. Rick says:

    Had 1 van die Melgibsons soms een Mozartpruik op z’n hoofd?

  2. Robert says:

    Inderdaad! Van mammoetschaamhaar.

Leave a Reply