Archive for the ‘Auw!’ Category

Boetebeding

Wednesday, July 11th, 2012

Als je via internet een inschrijving doet, zijn er vaak voorwaarden aan verbonden. Die voorwaarden staan ergens op de website van het desbetreffende bedrijf en die vergeet je wel eens van voor tot achter door te lezen.

Sommige bedrijven maken er handig gebruik van dat mensen de voorwaarden niet goed lezen. In mijn top tien staat Kinderopvang Haarlem sinds kort bovenaan. Die hebben in hun voorwaarden een sanctie staan waar de Spaanse Inquisitie jaloers op zou zijn. Die sanctie wordt je opgelegd als je minder dan twee maanden voordat je van hun diensten gebruik maakt, annuleert. Nee, je hoeft geen hete ijzeren pantoffels aan en je tong wordt evenmin uitgerukt. Je hand wordt niet afgehakt. Dat mag namelijk allemaal niet volgens de Nederlandse wet. Van wat wel mag hebben ze het maximum opgezocht en dat wordt je als ouder opgelegd.

Ik had mijn dochter ingeschreven voor naschoolse opvang waar zij op 3 september zou beginnen. Op 4 juli moest ik de inschrijving door onfortuinlijke omstandigheden annuleren. Had ik dat drie dagen eerder gedaan, dan had ik slechts 150 euro hoeven te betalen. Nu ik binnen een periode van twee maanden voor aanvang was aanbeland, werd het ineens 500 euro: twee volledige maanden betalen voor een dienst waar je geen gebruik van maakt. En dan heb ik nog geluk, want de inschrijving was maar voor twee dagen in de week. In juridische termen heet dit boetebeding. Je moet dus een boete betalen omdat je niet binnen twee maanden annuleert. Strikt genomen ben je dus een crimineel als je dat niet doet.

Ik maakte bezwaar tegen deze sanctie en de manager van het bedrijfsbureau stuurde mij een antwoord. Hij legde daarin uit dat mensen vaak denken dat er een wachtlijst is en dat afzeggen geen probleem is omdat het bedrijf zo een nieuw kindje kan plaatsen. Maar er is geen wachtlijst en de kinderopvang blijft vaak zitten met niet ingevulde plaatsen. Zeker als ze toelaten om mensen korter dan twee maanden van tevoren te laten afzeggen.

Waar het op neerkomt is dat deze stichting zonder winstoogmerk het heeft klaargekregen om mensen als boete het volledige bedrag te laten betalen van iets wat ze niet afnemen. Ongelofelijk dat dit kan in Nederland. Als je garantie van een product een dag verlopen is, zijn bedrijven vaak coulant en repareren het ding voor je. Deze stichting is zo star als een standbeeld van een uitgestorven diersoort en is niet bereid om mensen tegemoet te komen.

Dat die stichting kinderen opvangt, baart mij zorgen. Wat zullen er voor sancties op de werkvloer gehanteerd worden? Moet je kind twee maanden van tevoren aangeven dat het naar de w.c. moet? Mag het binnen die twee maanden voor een gereduceerd tarief wel nog een kleine boodschap doen, maar moet voor poepen het equivalent van twee maanden toiletpapier betaald worden, inclusief het loon van de schoonmaker en de verwijderingsbijdrage van de pot?

Je zou het wel verwachten en daarom pleit ik ervoor om de bedrijfsnaam Kinderopvang Haarlem te veranderen in: ‘Oudermishandeling Haarlem’. Ik heb die suggestie voorgelegd aan de directeur, maar die reageert niet meer op mijn e-mails. Daar stuur ik hem een fikse rekening voor, ook al heeft hij de voorwaarden die aan het openen van een van mijn e-mails verbonden zijn niet gelezen.